Facebook Groups

Facebook Groups 1.0

Samen in een groepje

De meeste mensen zijn lid van meerdere groepen op Facebook (waarschijnlijk meer dan ze zelf beseffen). Met dit in gedachten zet Facebook de koers van het uitbrengen van apps gebaseerd op de populairste functies van het netwerk voort. Het resultaat: Facebook Groups.

Lees de volledige beschrijving

VOOR

  • Naadloze navigatie en gemakkelijk te gebruiken
  • Mogelijkheid om groepen aan het startscherm toe te voegen
  • Instellingen voor elke afzonderlijke groep aanpassen

TEGEN

  • Belangrijkste functies ontbreken (zeker voor beheerders)
  • Evenementen en foto's in een apart deel

Goed
7

De meeste mensen zijn lid van meerdere groepen op Facebook (waarschijnlijk meer dan ze zelf beseffen). Met dit in gedachten zet Facebook de koers van het uitbrengen van apps gebaseerd op de populairste functies van het netwerk voort. Het resultaat: Facebook Groups.

Mensen samenbrengen

Dit is niet de eerste poging van Facebook om een standalone app te maken. Zo hadden we al Facebook Messenger, waar het bedrijf hun berichtenservice loskoppelde van de standaard app. Als alternatief voor Snapchat kwam Facebook met Slingshot, waar berichten na een paar minuten vernietigd worden. Recent kwam Facebook ook met Rooms, een app waarmee je fora kunt maken gebaseerd op bepaalde onderwerpen.

Tot nu hebben deze apps weinig succes. Het Messenger-debacle zorgde voor zoveel ophef dat Facebook zwichtte en de gebruikers toestond weer vanuit de app berichten te sturen. Hoe zal het Facebooks nieuwste app vergaan?

\n

Net zoals bij Facebook Messenger kun je Facebook Groups installeren zonder de standaard Facebook app te hebben - hoewel je wel een Facebook-account nodig hebt om in te loggen. Zodra je bent ingelogd, zie je cirkelvormige icoontjes voor elke groep waar je lid van bent. Deze zien eruit als de zogenaamde chat heads in de Messenger app. Ze zijn gemakkelijk in een andere volgorde te zetten door ze te slepen.

Het menu van Facebook Groups bestaat uit vier tabbladen: het groepenmenu, het meldingencentrum, een ontdek-functie (om groepen te vinden die je wellicht interessant vindt, gebaseerd op wat je vrienden leuk vinden en de groepen waar je lid van bent) en de instellingen.

Als je op een groep tikt in Facebook Groups krijg je de zogenaamde "wall" van de groep te zien. Vanaf hier kun je posten of een foto plaatsen. Ben je beheerder van de groep, dan is het mogelijk om de instellingen of de foto te wijzigen. En hier gaat het mis met Facebook Groups.

De dingen die je kan doen in je Facebook Groups zijn erg beperkt als je ze vergelijkt met wat er in de standaard app of de webversie mogelijk is, zeker als beheerder. Er is geen mogelijkheid om evenementen aan te maken, bestanden toe te voegen, vragen te stellen, mensen te bannen of mensen uit te nodigen via e-mail. Ook zijn de evenementen, foto's en omschrijving ergens heel ver weg verstopt in een apart menu van Facebook Groups. Het is totaal niet intuïtief en de mogelijkheden zijn erg teleurstellend. Het geeft de aparte app weinig bestaansrecht.

Toch heeft Facebook Groups ook positieve punten. Je kunt groepen toevoegen aan je homescreen voor snelle toegang en de instellingen voor elke individuele groep aanpassen. De suggesties zijn ook erg handig en door aan te geven dat je niet geïnteresseerd bent in bepaalde groepen worden deze ook weer verbeterd.

Het beheren en bekijken van pagina's die je leuk vindt en toegang tot externe links zou een prettige en goede toevoeging zijn aan Facebook Groups.

Helemaal Facebook

De navigatie van Facebook Groups is vlekkeloos en de app is erg gebruiksvriendelijk, zeker als je bekend bent met de interface van Facebook Messenger. De cirkelvormige icoontjes voor elke groep zorgen voor dat herkenbare Facebook-gevoel. Helaas is het suggestie-tabblad wat druk en zijn de teksten en knoppen aan de kleine kant, waardoor Groups niet zo soepel is als de Messenger app.

Het maken van een groep is ook soepel en eenvoudig. Facebook heeft een - nogal willekeurige - reeks van categorieën waarin je een groep kunt maken (familie, vrienden, ouders, evenementen, clubs, reizen en custom). De categorieën hebben bijbehorende graphics met een dieren-thema. Groepen kunnen geheim, afgesloten of publiek zijn.

De instellingen voor elke groep kun je apart aanpassen in Facebook Groups. Ook is het mogelijk om push-berichten uit te schakelen, zodat je niet de hele tijd wordt gebombardeerd met meldingen.

Hou contact

Er is zeker potentie voor een stand-alone app als Facebook Groups, aangezien de inhoud van groepen vaak verloren raakt in de drukke nieuwsfeed. Voeg paginamanagement en een in-app browser toe en Facebook Groups is ineens stukken aantrekkelijker. Het zou zelfs een alternatief kunnen worden voor het populaire MeetUp, waar mensen deelnemen aan groepen in hun omgeving, maar dan met je Facebook-account.

Als Facebook Groups echter een levensvatbare toevoeging aan de standaard-app wil worden, moet Facebook wel veel meer opties toevoegen.

Meeste downloads Sociaal & Communicatie voor Iphone

Meer
Facebook Groups

Download

Facebook Groups 1.0

Beoordelingen about Facebook Groups